Rafael Patxot,

l'últim humanista?

L’Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols s’ha volgut sumar a la celebració de l’Any Univers Patxot per mitjà dels Tallers d’Història, que són un servei que existeix des de l’any 1986 per promoure el coneixement de la nostra ciutat entre els nens i joves. En els tallers hi participen totes les escoles i instituts de la ciutat: l’Escola Ardenya, l’Escola Baldiri Reixach, l’Escola Cor de Maria, l’Escola L’Estació, l’Escola Gaziel, l’Escola Sant Josep, l’Institut Sant Elm i l’Institut Sant Feliu.

Cada any els Tallers d’Història proposen un tema als centres educatius i, durant el curs, organitzen xerrades i tallers a les aules de les escoles i dels instituts per treballar-lo conjuntament amb els docents. El mes d’abril té lloc la Mostra Artística de Sant Jordi, que s’organitza conjuntament amb la Biblioteca Pública Octavi Viader. Amb motiu d’aquest concurs cada professor escull un dels treballs realitzats pels seus alumnes i, el dia 23, es fa l’acte de lliurament dels premis on hi són convidades també les famílies. Una altra part dels treballs s’exposa en un espai públic, visitat per les mateixes escoles i per tots aquells que hi puguin estar interessats.

Durant el curs 2013-2014, els 3.219 alumnes dels vuit centres educatius de Sant Feliu de Guíxols han homenatjat la figura de Rafael Patxot realitzant escrits i treballs de plàstica relacionats amb les múltiples facetes d’aquest guixolenc. Els nens i nenes, nois i noies de la nostra ciutat han après que va ser un important científic, filantrop i mecenes. Que va néixer a Sant Feliu i que, d’alguna manera, encara el sentim present quan contemplem la seva casa, al passeig del Mar.

Aquest personatge ens ha seduït des d’un inici a tots, petits i grans, a mesura que l’anàvem copsant. Ens ha impressionat la seva passió pel coneixement i la cultura. Hem admirat els valors de compromís, fidelitat, generositat i esforç en els quals es va mantenir ferm durant tota la seva vida. Hem parlat, hem imaginat, hem escrit i hem dibuixat amb Rafael Patxot. Les propostes que us presentem són tan sols eines de treball que els docents poden desenvolupar i, per descomptat, millorar creant nous continguts i noves activitats. Us convidem, doncs, a conèixer Rafael Patxot i el seu univers.

narmas
Què ès un trinquet?
Guia per a docents
Proposta didàctica
XXVIII Mostra Artística de Sant Jordi
propostes dels centres d'ensenyament
avançament curs 2014-2015